Wat is Ripple?

ripplekoersOp de vraag wat Ripple is, zullen de meeste mensen antwoorden dat het de zoveelste cryptovaluta is. Daarmee wordt Ripple echter tekort gedaan. Ripple is veel meer dan alleen een cryptovaluta als Bitcoin.

Korte geschiedenis van Ripple

Ripple is een op blockchain gebaseerde betalingsoplossing voor grensoverschrijdende betalingen, gemaakt door Jed McCaleb. Hoewel McCaleb het idee al in 2004 had, begon de echte geschiedenis ervan in 2012 toen McCaleb samen met Chris Larsen aan het project werkte. Het platform is gebouwd door Arthur Britto, David Schwartz en Ryan Fugger. Het bedrijf richt zich op het aanbieden van realtime betalingsafwikkeling en valutadiensten aan financiële instellingen zoals betalingsverwerkers en banken. Tegenwoordig hebben meer dan 100 bedrijven over de hele wereld het betalingsnetwerk van Ripple gebruikt om snelle, naadloze transacties te garanderen.

Ripple vs XRP

Het is een gangbare praktijk in de cryptocurrency-wereld om "Ripple" en “XRP” onderling uitwisselbaar te gebruiken. Ripple heeft twee betekenissen, die hieronder kort worden uitgelegd in een poging de misvatting te beëindigen.

Ripple is een in San Francisco gevestigd technologiebedrijf dat grensoverschrijdende betalingsoplossingen ontwikkelt, ontworpen om het wereldwijd sneller, goedkoper en gemakkelijker te maken om transacties uit te voeren. Ze zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het beheer van het Ripple-betalingsnetwerk, RippleNet.

RippleNet is een wereldwijd netwerk van betalingsproviders die zijn gemaakt om oudere systemen zoals SWIFT te vervangen. Het netwerk faciliteert zowel fiat- als cryptotransacties door banken, betalingsproviders, cryptocurrency exchanges en bedrijfsinstanties over de hele wereld met elkaar te verbinden.

Het XRP Ledger is de blockchain van Ripple, ontworpen om gebruikers - voornamelijk financiële instellingen - in staat te stellen overal ter wereld directe betalingen te doen zonder valutabeperkingen. Het XRP Ledger is een open source, gedecentraliseerd cryptografisch grootboek dat wordt aangedreven door een netwerk van peer-to-peer-knooppunten. Het draait op het consensusalgoritme Proof-of-Correctness.

XRP Ledger is een gedecentraliseerde blockchain die geen permissie behoeft en die transacties in zeer korte tijd kan verwerken. XRP-transacties worden met hoge snelheid geverifieerd, met een gemiddeld verificatie snelheid van 4 seconden.

XRP

XRP is een cryptocurrency afkomstig uit de Ripple-blockchain. XRP is een onafhankelijke digitale valuta, in die zin dat het wordt beheerd door knooppunten (d.w.z. deelnemende gebruikers) op het XRP-grootboek. Het is in 2012 door Ripple ontwikkeld als antwoord op de schaalbaarheidsproblemen van Bitcoin en de trage transactieverwerking. Hoewel XRP (samen met het onderliggende XRP-grootboek) geen eigendom is van, of onder zeggenschap staat van een centrale autoriteit, functioneert het als de enige waardeoverdracht op het Ripple-betalingsnetwerk. Ripple is populairder vanwege zijn wereldwijde betalingsnetwerk dan vanwege zijn cryptocurrency, XRP. De waarschijnlijke reden: banken en andere gecentraliseerde financiële autoriteiten zijn grote gebruikers van de innovatieve technologie van Ripple. Ze zijn echter alleen bereid om aan boord van de Ripple-trein te stappen om goedkopere, efficiëntere transacties te bereiken - meer niet. XRP, een gedecentraliseerde cryptocurrency die hun eigen fundamentele filosofie teniet doet, laat hun verder koud. Aangezien Ripple een wereldwijde betalingsoplossing is, is het niet meer dan normaal dat transacties op het Ripple-netwerk niet beperkt zijn tot alleen XRP, maar ook tot fiat-valuta's.

De Ripple cryptocurrency (XRP)

Het belangrijkste doel van XRP is om efficiëntere transacties (en valutawissel) in zowel cryptovaluta als fiat mogelijk te maken. Het kan ook door banken worden gebruikt om real-time liquiditeit op verzoek te verkrijgen, en door betalingsaanbieders om: het bereik uit te breiden naar nieuwe markten, snellere betalingsafwikkeling te bieden en de wisselkoersen te verlagen.

XRP, met een waardering van meer dan $ 90 miljard in januari 2018, is momenteel de op twee na meest waardevolle cryptovaluta wat betreft marktkapitalisatie, direct achter Bitcoin en Ethereum.

XRP verschilt van andere cryptocurrencies doordat het helemaal niet is ontworpen om te worden gemined. 100 miljard XRP werd voorgemined en ongeveer 44 miljard XRP is momenteel in omloop. De resterende XRP is ingesloten door Ripple en wordt periodiek vrijgegeven om hyperinflatie te voorkomen.

XRP koers

Op het moment van schrijven heeft XRP een circulerende voorraad van 44.112.853.111 XRP en een maximale voorraad van 100 miljard XRP. De huidige prijs van XRP vindt je hier: realtime XRP koers.

Geïnteresseerd geraakt en wil je Ripple kopen? Kijk dan eens bij de bekende Nederlandse cryptobroker Bitvavo. Je betaald nu tijdelijk geen transactiekosten over de eerste 1000 euro handelsvolume bij aanmelding via deze site.