Ripple dumpt mogelijk 200 miljoen XRP, koers keldert hard

Ripple (XRP) munt bovenop andere cryptomunten 

De Ripple koers is flink gedaald in de afgelopen 24 uur. Een mogelijke oorzaak is de uitgifte van 200 miljoen XRP tokens die mogelijk aangeboden worden op de markt. Deze komen uit de Escrow account van Ripple, de Amerikaanse blockchain ontwikkelaar achter de munt. Beleggers zijn angstig dat deze hoeveelheid munten de koers van de populaire altcoin negatief kunnen beïnvloeden. Kan de verkoop van Escrow munten de XRP koers verder omlaag brengen op de korte termijn?

$114 miljoen aan XRP munten vrijgegeven

Het gaat in totaal om meer dan $114 miljoen aan XRP tokens die vrijgegeven zijn uit de Escrow account. Een flinke hoeveelheid en niet gek dat investeerders bang zijn voor een mogelijke verdere koerscorrectie. Of de munten ook daadwerkelijk verkocht worden of al verkocht zijn door Ripple is niet duidelijk. Wel weten we dat het sentiment rondom een verwachte verkoop genoeg is om de Ripple koers verder naar beneden te duwen. 

Een Escrow account is een speciaal adres op het XRP netwerk dat wel binnenkomende transacties accepteert, maar uitgaande transacties niet mogelijk maakt. Omdat Ripple hun eigen Escrow account beheert, kunnen ze er zelf voor kiezen om hier munten uit te halen, waar ze periodiek graag gebruik van maken. Er stonden voor de start van dit jaar nog 1 miljard XRP munten op het Escrow account, nu is dat 800 miljoen. Het Amerikaanse blockchain bedrijf kan dus nog overwegen om meer tokens te verkopen in de toekomst. 

XRP daalt hard in waarde

De XRP koers heeft het zwaar te verduren gehad in de afgelopen 24 uur, net als de rest van de crypto markt. In de afgelopen 7 dagen wist de prijs van de populaire altcoin met ruim 10% in waarde te dalen. De correctie volgt na een sterke rally van cryptocurrency prijzen in de gehele crypto markt aan het einde van vorig jaar. Veel verschillende projecten wisten met tientallen procenten in waarde te stijgen, ook XRP wist een sterke prijsstijging door te maken sinds oktober waar het van $0,48 wist te klimmen tot boven de $0,72. Nu is de koers teruggezakt tot ongeveer $0,58. 

Ripple koers grafiek
Ripple koers 15 minuten grafiek

 

Dat de Ripple koers daalt is mogelijk deels te wijten aan de uitgave van munten uit het Escrow account. Echter, zijn er ook macro economische signalen dat investeerders onzeker zijn over de toekomst van de economie. Waar beleggers in het einde van 2023 hoopvol waren op een afname van de rentetarieven, zijn ze daar in 2024 minder zeker van.