Ripple koers weer terug op niveaus voor SEC winst, waarom?

Ripple munt met de letters SEC erop 

De Ripple koers kende een positieve start van 2023 en leek langzaam omhoog te klimmen in prijs. Een van de belangrijkste redenen hiervoor waren de positieve ontwikkelingen in de rechtszaak die blockchain bedrijf Ripple, ontwikkelaar van het XRP netwerk, heeft met de Amerikaanse autoriteiten. Daarnaast wordt Ripple technologie gebruikt voor de ontwikkeling van zogeheten Central Bank Digital Currencies (CBDCs), genoeg om beleggers enthousiast te krijgen over de toekomst. Nu is de munt flink gekelderd in prijs, maar waarom? 

Uitspraak Torres zorgde voor koersexplosie

Begin van het jaar bevond de Ripple koers zich op $0,34 en krabbelde gestaag omhoog. Op 13 juli kwam het langverwachte nieuws uit dat de rechter in de langlopende rechtszaak, die al sinds december 2020 loopt, tussen Ripple en de Securities and Exchange Commission (SEC) XRP niet als een security ziet. Dit zette het Amerikaanse blockchain bedrijf plots zeer dicht bij een winst in de zaak. Het resultaat was een complete prijsexplosie die de XRP koers tot boven de $0,82 tilde, een stijging van ruim 140% ten opzichte van de prijs op 1 januari. 

Ripple koers weer onder de $0,50

Na het behalen van een prijs van boven de $0,82 is de koers momenteel flink gedaald. Dit is goed te zien in Figuur 1, waarin de prijsactie van XRP over de afgelopen 90 dagen is weergegeven. Moeilijkheden in de gehele altcoin markt hebben de populaire cryptocurrency meegesleurd in een negatieve trend maar ook geruchten omtrent een motie van de SEC om de uitspraak van de rechter om te draaien maakte beleggers angstig. Het resultaat is dat de XRP prijs een flinke klap heeft gekregen en weer onder het $0,50 prijsniveau is gezakt. Momenteel staat de koers op ongeveer $0,48, vergelijkbaar met de XPR prijs vlak voor de ogenschijnlijke winst van Ripple op de SEC. 

Prijsactie van XRP over de afgelopen 90 dagen
Figuur 1: Prijsactie van XRP over de afgelopen 90 dagen (bron; CoinGecko)

Kan de XRP koers zich weer herpakken? 

Het sentiment in de crypto markt is momenteel relatief bearish, dit is ook terug te zien in de koersen van grote cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). In de afgelopen 7 dagen zakten deze munten respectievelijk met 3,1% en 4,9%. XRP daalt nog meer in prijs met een koersdaling van 7,9% in slechts een week tijd. Om weer terug te krabbelen is het belangrijk dat er meer zekerheid komt in de rechtszaak met de Amerikaanse autoriteiten