CEO Ripple Labs: Ripple (XRP) wordt de volgende Bitcoin

Ripple (XRP) munt naast Bitcoin (BTC) munt met op achtergrond een stijgende Ripple koers grafiek 

In een interview tussen de CEO van Ripple, Brad Garlinghouse, en de nieuwsorganisatie Bloomberg, deelt Garlinghouse een opvallende voorspelling. Volgens de CEO kan XRP, het Ripple token, de volgende Bitcoin (BTC) worden. De allure van de populaire altcoin ligt in de efficiëntie en internationaal gebruik.  

Waarom Ripple de volgende Bitcoin is

De Ripple CEO noemt in het interview meerdere redenen waarom hij denkt dat de munt Bitcoin kan evenaren. Zo werkt het blockchain bedrijf al lange tijd samen met toezichthouders, institutionele bedrijven en banken. Hierdoor sluit de munt beter aan op de traditionele financiële markt waar het vooruitloopt op BTC. Daarnaast geeft Garlinghouse aan dat de munt actief gebruikt wordt om internationale betalingen te faciliteren, terwijl hij Bitcoin ziet als een product voor marktspeculatie. De derde reden is de zeer snelle transactietijd op het netwerk. De CEO zegt dat XRP zelfs 1000 keer sneller is dan Bitcoin. Daarnaast zijn de kosten per transactie ook lager. 

Lopende SEC rechtszaak vormt blokkade

Echter is het niet allemaal rozengeur en maneschijn voor de populaire cryptocurrency. De langlopende rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) vormt al langere tijd een blokkade voor de munt. De Ripple CEO noemt het zelfs een multi triljarden dollar probleem voor het blockchain netwerk. De rechtszaak kende een paar maanden terug een ogenschijnlijk belangrijke winst voor Ripple, nadat rechter Torres bepaalde dat de munt geen security (effect) is. Echter, in afgelopen weken raakte de zaak weer in opspraak omtrent geruchten dat de Amerikaanse autoriteit in hoger beroep wil tegen de uitspraak. 

Wat zal de Ripple koers zijn als het Bitcoin evenaart?

Als Ripple inderdaad het Bitcoin netwerk evenaart, wat betekent dit dan voor de Ripple koers? Allereerst, kijken we hoe de munten er nu voor staan. Dit doen we op basis van de totale marktwaarde en het handelsvolume. In tabel 1 is een overzicht te zien van deze waarden voor beide projecten. 

 

 

Bitcoin (BTC)

Ripple (XRP)

Marktwaarde

$517 miljard

$26 miljard

Dagelijks handelsvolume

$3,58 miljard

$0,39 miljard

Tabel 1: Overzicht marktwaarde en handelsvolume van Bitcoin en XRP (bron; CoinGecko)

 

Uit de tabel wordt duidelijk dat de marktwaarde van Bitcoin momenteel een stuk groter is dan die van Ripple (XRP), met $517 miljard tegenover $26 miljard. Dit betekent dat Bitcoin bijna 20x groter is dan het XRP netwerk. Qua handelsvolume liggen de twee netwerken dichter bij elkaar met $3,58 miljard tegenover $0,39 miljard. Als Ripple een vergelijkbare adoptie ervaart als het Bitcoin netwerk, kan dit resulteren in een 20x groei van de altcoin, wat betekent dat de koers kan stijgen van de huidige prijs van ongeveer $0,50 tot ongeveer $10. Best een leuk vooruitzicht voor XRP-bezitters, dus laten we hopen dat de visie van Garlinghouse uitkomt.