Het Amerikaanse blockchain bedrijf Ripple Labs kondigde slechts een aantal maanden geleden nog haar Central Bank Digital Currency (CBDC) platform aan, maar ziet nu al dat centrale banken van 8 verschillende landen gebruikmaken van het systeem. De landen gebruiken het nieuwe platform om een eigen CBDC te ontwikkelen en het monetaire systeem volledig digitaal te maken. Wat betekent dit voor XRP en wat kunnen beleggers verwachten omtrent de Ripple koers?
Het CBDC platform van Ripple werkt op een gesloten netwerk dat gebruikmaakt van de dezelfde technologie die we kennen van het XRP netwerk. Het gesloten net is het zogeheten XRP ledger (XRPL) netwerk. Met deze technologie kunnen centrale banken efficiënte en aanpasbare digitale munten maken voor hun economie. Deze CBDCs zullen niet direct gebruik maken van het XRP netwerk en de betreffende cryptocurrency, hierdoor is het nog maar de vraag of de adoptie van centrale banken van het XRPL netwerk ook gaat leiden tot een koersstijging van XRP.
30 landen tonen interesse in CBDC platform van Ripple
De acht landen die nu werken met het CBDC platform van het Amerikaanse blockchain bedrijf betreft een diverse groep landen. Zo behoren de Republiek van Palau, Rusland, Montenegro, Uruguay, Hong Kong, Japan en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) tot het lijstje. Hoe ver de landen zijn in hun ontwikkeling en of we al snel een echte CBDC kunnen verwachten, is nog niet duidelijk. Maar er is duidelijk interesse van centrale banken, zo blijkt uit een interview met de Vice President CBDCs van Ripple. Die kondigde in het gesprek met Coindesk aan dat het Amerikaanse bedrijf al in gesprek is met zeker 30 landen die mogelijk een CBDC willen ontwikkelen op het netwerk.
XRP koers reageert miniem op CBDC adoptie
De sterke interesse van centrale banken om met Ripple Labs te werken is verder niet terug te zien in de koers van XRP. Niet heel gek, aangezien het sentiment in de gehele crypto markt zeer negatief is. Andere grote crypto projecten zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) daalden respectievelijk met 11,3% en 9,7% in de afgelopen 7 dagen. XRP daarentegen daalde met zelfs 17,4% in dezelfde tijd. Daarnaast is de directe impact van CBDCs op de XRP koers in eerste instantie vrij klein. Echter is er wel degelijk een koppeling mogelijk tussen het XRPL netwerk en XRP. Mogelijk betekent dit in de toekomst dat het gebruik van digitale munten door centrale banken het gebruik van XRP verder kan stimuleren. Bijvoorbeeld om internationale transacties efficiënt uit te voeren.