Transactie van 1 miljard XRP, wat doet dat met de Ripple koers?

Ripple munt voor een stapel Ripple (XRP) munten 

Binnen een tijdsbestek van 24 uur voerde een grote whale een gigantische transactie uit op het XRP netwerk. In totaal werd er een miljard van de munten verplaatst, wat een waarde vertegenwoordigt van bijna $700 miljoen. De transacties werden gedeeld door Whale Alert die grote transacties volgt om nauw in de gaten te houden wat groot vermogende beleggers in de markt aan het doen zijn. Waar gingen deze XRP munten heen en wat betekent dat mogelijk voor de Ripple koers??

Whales zijn groot vermogende beleggers die over het algemeen meer dan $10 miljoen aan XRP munten bezitten. Doordat zij dermate veel munten hebben, kunnen ze ook veel invloed uitoefenen op de markt. Bijvoorbeeld door veel munten plots te verkopen of juist op te kopen. Daarnaast worden deze whales als het “slimme” geld gezien, wat betekent dat zij vaak op slimme momenten handelen in Ripple munten. Historisch gezien verkopen deze vermogende beleggers hun munten als de markt dichtbij een piek is, en kopen ze juist cryptocurrencies op als de bodem in de buurt is. Dit is een belangrijke reden voor analisten zoals Whale Alert om het gedrag van de whales nauw te volgen. Het kan een mogelijke voorbode zijn voor wat de markt gaat doen. 

2% van XRP in transactie

De whale transacties die op 31 juli geobserveerd werden, bestonden uit een viertal transacties. Eerst een transactie van 100.000 munten gevolgd door twee transacties van 400.000 om vervolgens een laatste transactie van 100.000 munten uit te voeren. Op crypto website CoinGecko kunnen we zien dat er ongeveer 52 miljard XRP munten momenteel in omloop zijn, dat betekent dat deze transactie bijna 2% van het circulerende aanbod betrof. 

Whale gedrag signaal voor XRP koers?

De transactie kan mogelijk veel impact hebben op de koers omdat het een significant aandeel betreft van het totale aanbod aan munten. Zeker als het naar een exchange wordt overgemaakt. Over het algemeen zitten crypto coins op handelsplatformen om verhandeld te worden. Als een whale veel munten van een eigen wallet naar een exchange wallet overmaakt, suggereert dit dat er veel verkoopdruk in de markt komt. De adressen waar deze whale 1 miljard naar heeft overgemaakt zijn echter niet bekend als exchanges. Maar wat is er dan wel aan de hand?

Geen ongewone transactie

Whale Alert meldde dat de transacties werden verzonden vanuit de escrow-portemonnee van Ripple Labs. Dit zijn reguliere maandelijkse transacties.

Voor degenen die het niet weten, heeft Ripple Labs 55 miljard van zijn XRP op een escrow-account geplaatst die cryptografisch beveiligd is. Met als doel enige duidelijkheid te verschaffen en ook potentiële marktstress te verlichten, heeft het bedrijf ook beperkingen opgelegd aan hoeveel XRP het per maand kan verkopen.

Dit bedrag is gemaximeerd op 1 miljard XRP. Wat het bedrijf niet verkoopt, wordt teruggestort op de geblokkeerde rekening.

Volgens het marktrapport van Ripple voor het eerste kwartaal van 2023 heeft het bedrijf bijvoorbeeld in de eerste drie maanden van het jaar voor ongeveer $ 361 miljoen aan XRP verkocht.

De Ripple koers is de afgelopen 24 uur met 1% gestegen, maar dat heeft waarschijnlijk niets te maken met de ietwat verwachte release van XRP-tokens van Ripple Labs. Integendeel, de cryptocurrency volgt schijnbaar het traject van de bredere cryptomarkt, die de afgelopen 24 uur ook overwegend in het groen staat.

Ripple koers grafiek