Ripple (XRP) Jaaroverzicht 2021: Wat was het belangrijkste Ripple nieuws in 2021?

 

2021 was het jaar waarin de sterke en zwakke punten van Ripple werden getest. Ondanks dat het project sinds het begin van het jaar alle schijn tegen zich had, toonde het project zijn veerkracht. Zelfs met een lopende rechtszaak bleef de Ripple koers bijvoorbeeld relatief sterk en wist boven $ 1 uit te komen.

Hieronder kijken we naar de ups en downs van Ripple (XRP) in 2021

De SEC valt Ripple hard aan

Geruchten dat de Securities and Exchange Commission (SEC) van de Verenigde Staten een zaak tegen Ripple aan het voorbereiden waren, begonnen zich tegen het einde van 2020 te verspreiden. Het duurde echter tot januari 2021 voordat Ripple reageerde op de beweringen van de SEC dat XRP een “effect” is.

Dit impliceerde dat Ripple effecten had verkocht zonder toestemming van de SEC, wat verboden is.

Ripple-labs, het bedrijf achter Ripple, wijt de rechtszaak aan onduidelijke crypto-regelgeving in de VS. In een verklaring in januari beweerde het bedrijf dat de zaak "het water nodeloos vertroebelde voor beurzen, marktmakers en handelaren."

In de loop van de maanden kwam de zaak in een stroomversnelling doordat beide partijen om meer documenten vroegen om een ​​sterkere zaak op te bouwen. In maart wees de rechtbank het verzoek van Ripple om XRP-investeerders in de rechtszaak op te nemen, af.

Volgens XRP-houders zou deelname aan de rechtszaak hen in staat stellen hun belangen te beschermen en "aanzienlijk bij te dragen aan de volledige ontwikkeling van de onderliggende feitelijke problemen in de zaak."

In dezelfde maand beschuldigde Ripple de SEC van het weigeren om documenten met betrekking tot Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) te verstrekken die relevant zouden zijn voor de zaak. Gelukkig oordeelde de rechtbank in het voordeel van Ripple's motie om de SEC te dwingen dit te doen.

In 2021 waren de twee partijen vastbesloten om meer documenten te krijgen. De rechtbank heeft dergelijke verzoeken van beide kanten echter toegewezen of afgewezen, afhankelijk van hun relevantie voor de rechtszaak.

Ripple beëindigt juridisch geschil met YouTube, voormalig Ripple Executive liquideert XRP met een waarde van meer dan $ 75 miljoen

Brad Garlinghouse

Naast de SEC had Ripple ook een juridisch geschil met YouTube. Hoewel het geschil al sinds begin 2020 actief was, werd het in maart 2021 beslecht.

In het geschil beschuldigde Ripple Labs YouTube ervan dat het faalde om crypto-weggeefzwendel met XRP op z'n platform te elimineren.

De CEO van Ripple, Brad Garlinghouse, kondigde de schikking aan in een Twitter-bericht van 9 maart 2021 en zei dat ze "tot een besluit zijn gekomen om samen te werken om oplichting te voorkomen, op te sporen en te verwijderen".

Jed McCaleb, de mede-oprichter van Ripple en een voormalig directeur, liquideerde XRP ter waarde van meer dan 75 miljoen USD. Tijdens Valentijnsdag van dit jaar verkocht hij 38 miljoen munten ter waarde van ongeveer 22 miljoen USD op dat moment.

Ongeveer 14 dagen voor de Valentijnsdagverkoop had McCaleb meer dan 170 miljoen XRP-munten verkocht. Destijds beweerden analisten dat de voormalige Ripple-manager bezig was zijn XRP-voorraad van 2,9 miljard munten te ontladen.

Waarnemers schatten dat de XRP-voorraad van de ex-Ripple-topman tegen het einde van dit jaar leeg zouden zijn als hij 10 miljoen munten per dag zou verkopen. Volgens XRPScan bevat de portemonnee op het moment van schrijven nog 709 miljoen munten.

Exchanges schrappen XRP, MoneyGram verbreekt zakelijke banden

De SEC-rechtszaak had grote invloed op Ripple en zijn basisvaluta XRP. Sommige toonaangevende crypto-exchanges hebben XRP uit de actieve handel verwijderd, daarbij verwijzend naar de rechtszaak.

Hoewel de schrapping in 2020 begon, is Bitbuy de laatste om de munt van zijn platform te verwijderen. Volgens de Canadese beurs zal de crypto op 13 januari volgend jaar officieel niet meer beschikbaar zijn.

Andere beurzen die de munt tussen december 2020 en december 2021 hebben verwijderd, zijn Coinbase, Blockchain.com en Okcoin. Grayscale, een vermogensbeheerder, stopte ook met een op XRP gerichte trust.

Afgezien van het verwijderen van XRP uit actieve handel, hebben anderen, zoals MoneyGram, de banden met Ripple verbroken. In een verklaring in februari noemde het financiële bedrijf "de onzekerheid over [Ripple's] lopende rechtszaken met de SEC."

Ongeveer een maand later verkocht Ripple zijn belang in MoneyGram. Destijds zei Ripple dat de twee bedrijven "beide vastbesloten zijn om [hun] relatie in de toekomst opnieuw te bekijken."

Ripple (XRP) in 2022: Plannen van Ripple Labs om het bedrijf naar de beurs te brengen, schattingen einde SEC-rechtszaak

Volgens Garlinghouse was 2021 ondanks de SEC-rechtszaak het beste jaar van Ripple tot nu toe. In november merkte de CEO van Ripple op dat hij verwacht dat de rechtszaak tussen SEC en Ripple in 2022 wordt afgerond.

Wanneer de rechtszaak voorbij is, is de Ripple CEO van plan om het fintech bedrijf naar de beurs te brengen. Garlinghouse maakte de mogelijkheid bekend op de Consensus 2021-conferentie.

Afgezien van de beursgang, zal XRP waarschijnlijk omhoogschieten als de rechtbank uiteindelijk in het voordeel van Ripple beslist. Tot die tijd wachten we af, maar 2022 kan dus zeker een interessant jaar worden voor Ripple en XRP-beleggers.

XRP jaar-grafiek 2021