Zal het regelgevingskader van Ripple een grond kunnen bieden voor schikking met de SEC?

 

Ripple werd in december 2020 aangeklaagd door de Amerikaanse Security and Exchange Commission (SEC). Het argument van de SEC was dat XRP, uitgegeven door Ripple Labs, in de categorie van effecten valt, niet in cryptocurrencies, waardoor Ripple zich moet houden aan de voorschriften van de SEC. De SEC voerde aan dat $ 1,38 miljard winst die Ripple de afgelopen jaren heeft gemaakt door zijn XRP-munt te verkopen, niet als legaal kan worden beschouwd omdat het niet bij de SEC is geregistreerd.

Ripple deed dinsdag een suggestie m.b.t. een wettelijk kader, waarin de benadering van cryptocurrency-regelgeving in de VS wordt beschreven. "Wij geloven dat duidelijke communicatie en samenwerking tussen private en publieke actoren essentieel zal zijn bij het ontwikkelen van een effectief beleidskader voor cryptocurrencies", zegt Susan Friedman, Ripple Head of Public Policy.

Een echte benadering van cryptocurrency-regulering door Ripple

Dit zijn de belangrijkste punten uit het regelgevingskader van Ripple:

  • Er is behoefte aan "actieve dialoog tussen regelgevers en marktpartijen".
  • De voorgestelde maatregelen hebben als doel om duidelijkheid te scheppen over cryptoregelgeving "op een manier die de ad hoc regulering door handhaving gewoonweg niet kan evenaren".
  • De effectenwetten zijn niet van toepassing op bepaalde cryptocurrencies. Daarom kunnen ze in de categorie van goederenactiva vallen en door de CFTC worden gecontroleerd.
  • Innovatie-sandboxen voor cryptovaluta moeten worden gepromoot en aangemoedigd

Is er binnenkort een schikking mogelijk tussen Ripple en de SEC?

Het is gemakkelijk om je af te vragen waarom het regelgevingskader nu wordt aanbevolen, tenzij Ripple de basis wil leggen voor een stand van zaken na een schikking met de SEC. De kans is groot dat er binnenkort een schikking wordt bereikt, en het spreekt vanzelf dat Ripple een duidelijk glijpad wil om zijn operaties in de toekomst soepel te laten verlopen. De timing kan echter toevallig zijn, omdat een alfabetsoep van overheidsinstanties tijd lijkt te verspillen en te kibbelen over machtsdomeinen die van invloed zijn op stablecoins en crypto's in het algemeen. Misschien is het een snelle reactie op het regelgevingskader van Coinbase, dat vorige maand werd aangekondigd.

Hoe dan ook, rechtszaken duren niet eeuwig. Het is een verstandige zet van Ripple om de SEC weer op de hielen te zitten met een toon om samen te werken met openbare bedrijven, het indienen van huidige regels en een visie voor de langere termijn. Je moet het Ripple nageven; ze hebben volgehouden met het spelen van de verschrikkelijke kaart die ze kregen toen de SEC in december 2020 een rechtszaak aanspande. En de tijd tikt door voor de SEC en in het bijzonder haar voorzitter, Gary Gensler. Vanuit het oogpunt van optica en public relations dringt de tijd voor Gensler die binnenkort een neutrale uitkomst nodig heeft. Hoe langer deze zaak voor Gensler duurt, hoe kleiner de kans dat hij zijn langverwachte droombaan als minister van Financiën krijgt.

Conclusie

Chris Larsen, de mede-oprichter van Ripple, Garlinghouse en CTO David Schwartz hebben allemaal hun zorgen geuit over de "lappendeken" van regels waar cryptobedrijven zich aan moeten houden om in de VS te kunnen opereren. Ondanks het feit dat het huidige hoofdkantoor van het bedrijf zich in San Francisco bevindt, hebben Ripple functionarissen eerder verklaard dat ze overwegen de Verenigde Staten te verlaten voor een 'vriendelijker rechtsgebied'. Of dat nu opzettelijk is of niet, deze benadering duwt de juridische strijd van de SEC, voor de rechtbank van de publieke opinie en kan de SEC dwingen tot compromissen. Een schikking zou vrijwel zeker uitstekend nieuws zijn voor Ripple- en XRP-bezitters.