De geschiedenis van Ripple (XRP) en de Ripple koers

In dit artikel Verkennen we hoe Ripple als cryptovaluta tot stand is gekomen en hoe het zich verder heeft ontwikkeld. Ook zullen we stilstaan bij de ontwikkeling van de Ripple koers.

Ripple doet zowel dienst als cryptocurrency als ook als digitaal betalingsnetwerk. Ripple is de op twee na grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie. De cryptocurrency wordt verhandeld onder het symbool XRP terwijl het netwerk verschillende financiële betalingsoplossingen verbindt. Ripple is opgericht in 2012, ook al is het idee enkele jaren eerder bedacht.

RippleStichting (2004-2005)

Ryan Fugger legde de basis voor Ripple nadat hij het Ripple Project had opgericht. Hij bedacht het idee in 2004, vier jaar voordat Satoshi Nakamoto de Bitcoin-whitepaper schreef. Ryan lanceerde Ripplepay.com in 2005. De website beschreef Ripplepay als ‘een financiële dienst of platform waarmee gebruikers kredietlijnen kunnen verstrekken aan familieleden, vrienden en partners en ook betalingen kunnen doen in zowel traditionele als online valuta's.’

Jed McCaleb, Arthur Britto en David Schwartz kwamen in 2011 samen en bespraken het idee om een ​​digitale valuta te ontwikkelen. Chris Larsen en Jessie Powell namen contact op met Ryan Fugger en na verschillende vergaderingen besloot hij het Ripplepay-project aan hen door te geven. Het nieuwe team richtte OpenCoin Inc. op in 2011. Er ontstond een intern geschil waardoor Jed McCaleb amper een jaar na de lancering vertrok.

De overgang van OpenCoin naar Ripple Labs en tenslotte Ripple (2011-2013)

Het nieuwe team startte met het bouwen van OpenCoin om directe betalingen tussen twee partijen mogelijk te maken, ongeacht de valuta. Het nieuwe idee zou de bestaande betalingssystemen verstoren, transactiekosten verlagen en de voltooiingssnelheid verhogen. Het OpenCoin-project werd in september 2013 omgedoopt tot Ripple Labs en een maand later naar Ripple. Het bedrijf gaf een verklaring af waarin het investeerders vertelde dat 'het niet langer experimenteerde’. Het bedrijf leverde nu en besloot daarom Labs van zijn naam te schrappen om deze mijlpaal te markeren.

Er was verwarring over het project omdat mensen XRP Ledger en XRP onderling uitwisselbaar gebruiken bij het beschrijven van het project. Het eerste is het netwerk dat door financiële instellingen kan worden gebruikt om transacties te versnellen. De laatste verwijst naar de cryptocurrency die verantwoordelijk is voor de Ripple koers op de cryptomarkt.

XRP begrijpen

XRP heeft een andere benadering in vergelijking met Bitcoin. Terwijl Bitcoin (en de meeste cryptocurrencies) blockchain gebruiken, past Ripple een gedistribueerd consensusgrootboek toe. Bitcoin is een directe concurrent van fiatgeld en probeert de controle over geld van gecentraliseerde instellingen zoals overheden en banken te elimineren. Aan de andere kant is XRP ontworpen om te fungeren als overbruggingsvaluta naar andere valuta's. Het maakt het dus mogelijk om vrijwel onmiddellijk en tegen lage transactiekosten de ene valuta in te wisselen voor de andere.

Ripple is gemaakt om te concurreren met systemen zoals SWIFT en CHIPS omdat het snelle, goedkope en transparante transacties mogelijk maakt. Elke valuta in het ecosysteem heeft zijn gateway, waardoor het gemakkelijk is om de ene valuta voor de andere te converteren. Er is bijvoorbeeld USD snapswap en BTCbitstamp voor respectievelijk USD en BTC. Als persoon A geld wil betalen of verzenden naar persoon B, kan persoon A USD verzenden vanaf zijn gateway, en persoon B ontvangt het geld in BTC-vorm.

Uitbreidingstijdperk (2016-2017)

De Ripple koers kreeg in deze periode een boost toen het platform kantoren opende in Londen, Sydney en Luxemburg. Het platform heeft in september 2016 de stuurgroep Global Payments opgericht. GPSP kreeg de taak om transactieregels op het Ripple-platform te maken en te implementeren. Van de groep werd verwacht dat ze normen zou formaliseren die de acceptatie van Ripple-betalingsgateways mogelijk zouden maken.

Ripple kreeg veel aandacht en veel mensen namen deel aan de airdrop. Vroege investeerders waren niet blij met de ontvouwing omdat ze Ripple zagen als een bedreiging voor de dominantie van BTC. De discussies over de duurzaamheid van het XRP- en Ripple-platform waren zeer intens, wat het cryptoveld in verwarring bracht. XRPTalk werd gelanceerd waar fans samen konden komen om problemen rond XRP en de invloed ervan op de markt te bespreken. XRPTalk werd gerund door een persoon die Hurukan als zijn avatar-naam gebruikte. XRPTalk duurde echter slechts twee jaar tot september 2015 en werd vervangen door XRPChat, dat enkele van de meest constructieve discussies over de crypto-ruimte aantrekt.

Volatiliteit van de Ripple koers 

Verschillende banken en andere financiële instellingen zijn in 2016 begonnen met het toepassen van Ripple-oplossingen. Enkele van de opmerkelijke zijn onder meer Standard Chartered, SBC Digital Ventures, Santander, CME Group, SBI Holdings, InnoVentures, Seagate Technology en Accenture. De prijs van Ripple bereikte eind 2017 zijn hoogtepunt toen hij werd verhandeld tegen 2,28 Amerikaanse dollar per XRP. ICO's waren destijds erg populair, maar door prijscorrecties daalde de waarde van XRP daarna weer tot onder 1USD.

Geïnteresseerd geraakt en wil je Ripple kopen? Kijk dan eens bij de bekende Nederlandse cryptobroker Bitvavo. Je betaald nu tijdelijk geen transactiekosten over de eerste 1000 euro handelsvolume bij aanmelding via deze site.